INLEIDING
In 2019 kwamen er 6743 meldingen, van mishandeling bij minderjarigen binnen bij verschillende organisaties in Vlaanderen. Gezien ikzelf opgroei in een compleet andere situatie blijf ik niet dagelijks stilstaan bij dit gegeven. Ook in mijn directe omgeving ben ik nooit eerder geconfronteerd met huiselijke geweld. Maar na het zien van een fragment uit Dark States van Louis Theroux, die het verhaal vertelt van een vrouw die samenwoont met een fysiek agressieve man om haar drugsverslaving te kunnen bekostigen, werd ik even stil. Ik ging nadenken over hoe het leven er zou uitzien in een huishouden waar fysiek en mentaal geweld dagelijkse kost is.
Ik twijfelde lang tussen een documentaire en een narratief verhaal, maar nam uiteindelijk het besluit een kort drama te maken rond dit onderwerp. Deze keuze kwam voort uit het verlangen een goed fictie verhaal tot bij de kijker te brengen, wat mij nooit eerder lukte. In mijn film wordt Benjamin door zijn gokverslaafde vader mishandeld, een problematiek waar die man zelf ook mee te maken kreeg op jonge leeftijd. Om aan zijn moeilijke thuissituatie te ontsnappen, zoekt Benjamin het gezelschap van zijn beste vriendin op, waar hij het geluk en de warmte vindt die hij thuis niet kent.

Titelverklaring
De titel Niemandskind is geïnspireerd op de titel van het boek Niemandskinderen door de Nederlandse auteur Carolien Roodvoets, die haar titelkeuze als volgt verklaart: “Niemandskinderen zijn niet van hun ouders, omdat hun ouders niet liefdevol waren; ze zijn niet van zichzelf, omdat ze ook niet van zichzelf kunnen houden; ze zijn niet van de hulpverlening, wanneer ze daar niet terechtkomen of wanneer de hulpverlening faalt; ze zijn later niet van hun partners, wanneer ze zich niet kunnen binden; en ze zijn niet van de eventuele kinderen die worden geboren, wanneer ze – in het ergste geval – ook niet van hun eigen kinderen kunnen houden”.
De titel van mijn kortfilm verwijst naar de situatie van zowel vader als zoon. Ze bevinden zich beiden in een liefdeloze situatie. Benjamin heeft nooit liefde gekregen van z’n vader, die zijn vader op z’n beurt ook nooit gekend heeft. Niemandskinderen geven deze titel vaak door aan hun kinderen, dit is dan ook dikwijls een vicieuze cirkel.
Proces
Het maken van mijn eindwerk ging niet zonder slag of stoot. Ik werd vanaf het begin beperkt door de corona-pandemie, en er moest dus rekening gehouden worden met wat de mogelijkheden waren. Tijdens het uitwerken van mijn verhaal koos ik om met zo weinig mogelijk personages te werken. Dit zorgde er voor dat de mogelijkheden enorm beperkt waren, waardoor ik vrij lang ben blijven steken in het schrijfproces van mijn kortfilm. Dit had als voordeel dat ik niet op het laatste moment delen uit m’n verhaal heb moeten schrappen, dat er vrij coronaproof gefilmd kon worden en dat ik minder acteurs te regelen had.
Eens mijn verhaal op papier stond kon ik van start gaan met rondmailen en telefoneren. Ik had drie acteurs, twee binnenlocaties, een crew en een klein budget nodig. Het leek me nuttig eerst op zoek te gaan naar bedrijven die in de mogelijkheid waren een klein bedrag te sponsoren. Na enkele weken mailen naar verschillende bedrijven kreeg ik het goede nieuws te horen dat Cecoforma een sponsorbudget kon vrijmaken voor mijn eindwerk. Met dit budget had ik de mogelijkheid cameramateriaal te huren voor op de set. Het bijeenbrengen van een crew leek vlot te gaan tot mijn geluidsman twee weken voor de opnames afzegde, waardoor ik mijn crew heb moeten herorganiseren wat voor heel wat stress gezorgd heeft. Ondertussen was ik ook al enkele weken op zoek naar een leegstaand pand en een café dat beschikt over een slotmachine. Het leegstaande pand was vrij vlug geregeld, het immobiliënkantoor Euro Immo stelde dit appartementsgebouw ter beschikking. Het zoeken naar een locatie die over een gokmachine beschikt was echter geen pretje. Ik heb met verschillende casino’s contact opgenomen zonder succes. Cafés lieten het ook afweten, maar toen ik in contact kwam te staan met de eigenaar van ’t Santpoortje kreeg ik te horen dat hij met plezier zijn zaak openstelde voor een volledige draaidag. Ten slotte moest ik drie acteurs zien te regelen. In eerste instantie was het mijn idee te werken met professionele acteurs. Maar aangezien het moeilijk was twee jongvolwassen acteurs te vinden, besloot ik met mensen uit mijn omgeving te werken. Voor de vader stuurde ik een mail naar acteur Wim Willaert. Hij had het vrij druk en verwees me door naar zijn broer en toneelacteur Wouter Willaert. Wouter ken ik persoonlijk aangezien hij leerkracht is op de basisschool waar ik vroeger les volgde. Hij heeft met veel plezier drie volledige draaidagen geacteerd in mijn film.
Ondanks de vele obstakels die ik tijdens dit project ervaarde is het me toch gelukt gemotiveerd te blijven, en steeds verder te zoeken naar oplossingen. Dit project heeft me dan ook op meerdere vlakken kennis bijgebracht. Ik leerde op audiovisueel vlak met nieuw materiaal en voor mij onbekende opnametechnieken werken, ik leerde een team aansturen en legde heel wat gunstige contacten.
Dankwoord
Toen ik in het derde middelbaar voor het eerst hoorde over de GIP die we zouden maken, wist ik direct dat ik mijn eindwerk groots zou aanpakken. Ik evolueerde veel door de mensen om me heen en de kennis die ze me bijbrachten. Van medeleerlingen en leerkrachten tot zelf die ene persoon die ik ontmoete op weg naar school. Ik heb mensen leren kennen die me zaken bijbrachten die ik nooit gemist zou willen hebben. Ik wil dan ook alle mensen bedanken die op mijn pad kwamen de afgelopen jaren en die me bewust of onbewust iets bijbrachten.
Ik zet alle mensen die hielpen aan mijn GIP graag nog eens extra in de schijnwerper. Eerst en vooral wil ik mijn sponsoren Cecoforma, Winetime, Euro Immo en ’t Santpoortje bedanken voor het vertrouwen in mij en mijn project. Ook mijn volledige crew en ouders die me hielp achter de schermen om een film te bekomen die ik nooit alleen had kunnen creëren bedank ik graag. Dank aan Wouter Willaert die speciaal voor mijn opnames drie dagen vrij maakte en Nant Vandevyvere die het zag zitten om zowel de hoofdrol te spelen als muziek te componeren voor mijn eindwerk. Ten slotte bedank ik graag mijn mentoren en alle andere leerkrachten die betrokken waren bij mijn GIP-proces.
CAST
Vader: Wouter Willaert
Zoon: Nant Vandevyvere
Vriendin: Annebelle Baete

CREW
Regie & DOP: Gaultier Dumon
Boom operator: Robbe Dierckx
Muziek: Nant Vandevyvere
Make up: Annebelle Baete
Set design: Margaux Dumon
Catering: Nathalie Van Helleputte

SPONSORS
Cecoforma
Euro Immo Nieuwpoort
't Santpoortje Brugge
Winetime Nieuwpoort

You may also like

Back to Top